Ta hjälp av anvisningar och mallar

Offentlig upphandling och informationssäkerhet

Informationshanteringsnämnden publicerade i juni 2023 sin rekommendation om informationssäkerhet vid upphandling (statsrådet). Rekommendationen innehåller en kortfattad och en omfattande bilaga om informationssäkerhet samt ett verktyg för upphandlingsvillkor.

 

Anvisningar och modeller för konkurrensutsättning och behandling av personuppgifter i avtal

Rekommendationen har tagits fram i samarbete mellan Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB), Hansel samt andra, statliga organ och har behandlats i Ledningsgruppen för digital säkerhet inom den offentliga förvaltningen (VAHTI), i dess dataskyddsgrupp.

Utöver rekommendationen om upphandling omfattar helheten en modell för en dataskyddsbilaga till avtal samt en modell för beskrivningen av behandlingen av personuppgifter.

Dokumenten kan användas vid konkurrensutsättning och ingående av avtal där personuppgifter behandlas. Dokumenten Tietosuojaliite (Dataskyddsbilaga) och Henkilötietojen käsittelytoimien kuvaus (Beskrivning av behandling av personuppgifter) finns på MDB:s webbplats Digiturvajulkaisut (Publikationer om digital säkerhet) under rubriken Työkalut ja mallipohjat (Verktyg och modeller) 2023. (på finska)

 

Läs mer

Frågor kring tillämpningen av upphandlingslagen och förfaranden vid offentlig upphandling

Vi betjänar upphandlande enhet i ärenden som gäller offentlig upphandling, speciellt rådgivning om lagstiftningen. Vi rekommenderar att du i första hand använder vår serviceadress.